Orální alergický syndrom

Svědí a pálí vás při jídle v puse?

aneb
Když za váš OAS může PFAS.
Co to znamená? Je to nebezpečné? A co se tím dá dělat?

OAS, PFAS

Oral Allergy Syndrome (ústní alergický syndrom) nebo také PFAS = Pollen Food Allergy Syndrome (syndrom pyl-potravina) se řadí mezi lokalizované kontaktní alergické reakce, která se projeví záhy po styku s potravinou rostlinného původu.

Antigeny s potenciálem vyvolat PFAS jsou někdy také řazeny mezi tzv. "potravinové alergeny II. třídy".

Podle některých zdrojů by PFAS neměl být považován za potravinovou alergii v pravém slova smyslu, protože k senzibilizaci nedošlo primárně skrze bílkovinu obsaženou v konzumované potravině, ale způsobil ji alergen vzdušný. 1

Za "potravinové alergeny I. třídy" jsou považovány ty, u kterých dochází k senzibilizaci prostřednictvím potravinové bílkoviny, která je odolná vůči tepelnému zpracování a procesu trávení - tím si zachová stabilitu a je schopna vyvolat IgE mediovanou reakci v trávicím traktu. 1

Na počátku stojí senná rýma

Reakci při orálním alergickém syndromu způsobuje tedy strukturální podobnost alergenu v potravině s alergeny pylů, na které má daný člověk alergii respirační potvrzenou zpravidla kožními či krevními testy. 

Vdechování vzduchem přenášených pylů stromů, plevele nebo trávy přivodí alergikovi příznaky tzv. sezónní alergické rinitidy, lidově zvané senná rýma. Projevy jsou vyvolány aktivovanými žírnými buňkami.

Mezi časné příznaky patří svědění v nose, kýchání, smrkání, ucpaný nos, mnohdy doprovázené také svěděním očí, zánětem spojivek, popř. až zhoršením astmatu.3

Jak ale souvisí senná rýma s potravinami? Odpovědí je ZKŘÍŽENÁ REAKTIVITA.

Mechanismus vzniku PFAS

Rozvoj OAS (spojený s konzumaci rizikových potravin) není u pylových alergiků automatický a zdaleka k němu nedochází u každého.

Má se za to, že tkáně v ústech, které těsně přiléhají ke sliznici horních cest dýchacích, se v průběhu času stanou citlivější na antigeny přítomné v pylech.

Příznaky v ústech se však v praxi neprojeví při kontaktu s pyly, ale při konzumaci strukturálně identických alergenů v nepříbuzných rostlinných potravinách.2

–––––––

Reakci způsobuje přímý kontakt s potravinou obsahující podobný alergen jako pyly. 

Jde o tzv. reakci časného typu způsobenou zkříženou reaktivitou protilátek typu IgE.

–––––––

Na území ČR se jedná nejčastěji o alergii na pyly jarních stromů (bříza, olše), která může vyvolat reakci při konzumaci syrového ovoce, kořenové zeleniny a někdy také ořechů. 

(Tabulku zkřížených alergenů pyl-potravina najdete na konci článku).

Projevy OAS

Mezi klinické příznaky patří nejčastěji svědění a pálení v ústech, popř. hrdle. Může se objevit zarudnutí a otok rtů, jazyka, někdy i pupeny až puchýře na tkáních jazyka, patra či dásní, nebo svědění v uších. Přestože projevy mohou být velmi nepříjemné, spadá OAS pod mírné formy potravinové alergie.

–––––––

Příznaky se v ústech projeví typicky v řádu minut po konzumaci potraviny a vymizí zhruba do půl hodiny.

–––––––

Důležitým znakem OAS je, že se reakce omezuje pouze na oblast tkání úst a pacient má zároveň prokázanou pylovou alergií.2

Pokud se souběžně s reakcí v ústech vyskytnou potíže závažnějšího charakteru (potíže s polykáním nebo dechem v důsledku otoku tkání, kopřivka, zvracení), nejedná se o OAS, ale o reakci systémovou a je na místě vyhledat lékaře.2,4,5

(Zejména arašídy a ořechy patří mezi vysoce rizikové potraviny spadající mezi potravinové alergeny I. třídy, u kterých reakce v ústech nemusí znamenat OAS, ale naopak nástup celkové alergické reakce, která může mít závažnější průběh).4,5

Tepelná úprava

Reakce ve formě OAS bývají zpravidla způsobeny ovocem a zeleninou v syrovém stavu. Převážná část těchto antigenů přítomných v rostlinných potravinách je termolabilních a lze je tedy povařením zničit (neplatí pro celer). Částečně může pomoci i oloupání slupky, nakládání a kompotování.2,4,5

Tabulka potenciální zkřížené reaktivity pyl-potravina

Přecitlivělost na jednotlivé potraviny je velice individuální. Přestože mají uvedené druhy společné antigeny, neznamená to, že budete nutně reagovat i na ostatní potraviny v příbuzné antigenní skupině. 

(Jste-li např. alergik na pyl břízy a projeví se u vás OAS při konzumaci jablka, neznamená to, že se musíte automaticky vyhýbat i broskvím ad. Je také možné, že vám budou vadit jen některé druhy jablek. Řiďte se tedy svými projevy).

  ROČNÍ OBDOBÍ jaro léto


léto/
podzim


léto/

podzim

 PYL  
 spojený se zkříženou
 ústní reakcí na potraviny

bříza trávy ambrózie pelyněk
 OVOCE - peckovice
 broskev  X X
 hruška  X
 jablko  X
 meruňka  X
 třešně  X
 švestka X
 Melouny
 cantaloupe  X
 honeydew  X
 vodní meloun X X
 Ostatní
 banán X
 kiwi X
 pomeranč X
 ZELENINA
 brambory X X
 brokolice X
 celer X X
 cibule X
 cuketa X
 česnek X
 květák X
 mangold X
 mrkev X
 okurka X
 paprika (kapie) X
 petržel X X
 rajče X
 zelí (hlávkové) X
 KOŘENÍ
 anýz X
 fenykl X
 kmín X
 koriandr X
 pepř černý X
 luštěniny*
 arašíd X
 sója X
 ořechy*
 lískový oříšek X
 mandle X


* Svědění v ústech nebo krku z arašídů, sóji, mandlí a lískových ořechů může být také počátečním projevem závažnější potravinové alergie s potenciálem anafylaxe. Pokud takové příznaky zaznamenáte, navštivte alergologa/imunologa.

---

ZDROJE: 

1  Carlson G., Coop C., Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, July 2019 

2  Joneja J.M.V., Oral allergy syndrome, cross-reacting allergens and co-occurring allergies. Journal of Nutritional and Environmental Medicine, December 1999

3  https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/03/04.pdf  

4  https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/pollen-food-allergy-syndrome/ř

5  https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/oral-allergy-syndrome-(oas)