Histaminová intolerance (HIT)

CO JE TO?

Histaminová intolerance - odborně označována jako enterální histaminóza - je nealergická nežádoucí reakce na potraviny.1 

Jedná se o specifický stav definovaný jako neschopnost vypořádat se s enterálním (střevním) histaminem - tzn. histaminem, který jste snědli nebo který vyprodukovaly bakterie žijící ve vašich střevech.

Takovému histaminu se také říká exogenní (zevní, vnější) a u zdravého člověka je rozkládán enzymem DAO produkovaným střevní sliznicí. Pokud se vám takto přijatý histamin začne v organismu hromadit, pocítíte projevy histaminové intolerance.2 

–––––––

K projevům HIT dochází v důsledku nadměrného vstřebávání nerozloženého histaminu ze střeva do krevního oběhu.

–––––––

Takový stav může mít následující příčiny:

  • nedostatečná funkce enzymu DAO (=diaminooxidázy), 
  • nadměrná tvorba histaminu střevními bakteriemi,
  • nadměrný příjem histaminu v jídle a pití, 
  • kombinace těchto příčin.


Pokud trpíte nedostatkem nebo sníženou funkcí enzymu DAO, projeví se u vás nežádoucí reakce na potraviny, které histamin obsahují, střevními potížemi

Nerozložený histamin se pak vstřebá přes střevní stěnu do krevního oběhu a vy pocítíte nežádoucí účinky z jeho nadměrného množství i jinde v organismu.

Mezi nejčastější projevy HIT patří: 3  
- nadýmání, průjem, bolesti břicha, pocit plnosti, může se objevit i zácpa.

Střevní projevy jsou nejčastěji následovány: 
- motáním a bolestmi hlavy
- rychlým bušením srdce
- potížemi s dechem
- kožními reakcemi.

 priznaky histaminove intolerance

Pozn. příznaky vysokého příjmu histaminu v jídle, může pocítit i zdravý člověk, když sní např. starší mořské plody, vypije-li hodně alkoholu, nebo když zkonzumuje nadměrné množství zrajících/fermentovaných potravin naráz. To ale ještě nutně neznamená, že trpí HIT.

Jak poznám rozdíl mezi HIT a alergií?

Histaminová intolerance je porucha tvorby enzymu. Při HIT se vyhýbat konkrétní potravině většinou striktně nemusíte. To, co si musíte hlídat, je obsah histaminu, který se v jídle nachází. Některé potraviny ho mohou obsahovat tolik, že stačí jeden kus a je zle. Mnohdy však začnete pociťovat potíže, teprve když rizikových potravin zkombinujete více. 

Velmi užitečná je analogie s napouštěnou vanou.

Představte si, že histamin je jako voda tekoucí z kohoutku do vany. Odtok z vany je jako DAO enzym, který vodu odvádí bezpečně pryč. Dokud budete vody napouštět jen tolik, kolik stihne odtékat odpadem, nic se nestane. Jakmile však proud zvýšíte, odtok nestihne vodu stejným tempem vypouštět ven. Hladina bude stoupat. A v určitý moment začne vana přetékat. Takto "přetékající vana" je právě ten stav, kdy tělo nestíhá histamin náležitě rozkládat a jeho přebytek se přes střevní stěnu vstřebává do krevního oběhu. A proto: 

–––––––

Reakce na snědený histamin se neprojeví hned.

–––––––

Když potravina obsahující histamin doputuje do střeva, vrhne se na ni enzym DAO a histamin rozloží. Záleží tedy, kdy se kapacita vašeho DAO enzymu ve střevě vyčerpá. Proto je HIT individiální - stěžejní je množství histaminu, které jste vy osobně schopni odbourat. 

Lidé si často z potraviny, kterou snědli naposledy před reakcí, udělají jakousi černou ovci a začnou se jí úplně vyhýbat. Je však pravděpodobné, že pokud by snědli tuto potravinu samotnou, nebo jí snědli menší množství, které kapacita DAO zvládne, vadit jim nebude. 


Použité zdroje:
1.  Comas-Basté O., Sánchez-Pérez S., Veciana-Nogués M. T., Latorre-Moratalla M., Vidal-Carou M. C., Histamine Intolerance: The Current State of the Art, Biomolecules, 2020. [vid. 27.5.2023]
2.  https://en.wikipedia.org/wiki/Histamine_intolerance [vid. 27.5.2023]
3.  Schnedl W.J., Lackner S., Enko D., Schenk M., Holasek S.J., Mangge H., Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intoleranceIntest. Res. 2019. [vid. 27.5.2023]